Getuigenis van Bart Schelstraete (Bakkerij Sint-Anna)

Als er één banketbakker of chef-patissier is die de kunst verstaat om in de media te komen dan is het wel Bart Schelstraete van Bakkerij Sint-Anna te Zottegem. Als geen ander weet hij met creativiteit en productinnovaties te scoren en dit al 30 jaar. Hij was de eerste in Vlaanderen die taarten personaliseerde met de foto van uw kind, echtgenoot of oma bovenop het glazuur. Elke stunt haalt moeiteloos de pers en wordt vervolgens gretig gekopieerd door andere bakkers.

“Als klein en ambachtelijk bedrijfje moet je steeds creatief blijven en  kort op de bal spelen, want hypes gaan voorbij. Die ingesteldheid schept telkens nieuwe kansen en  de voldoening is des te groter!”

Banketbakkers en warme bakkers worden stilaan knelpuntberoepen… 
Bart Schelstraete: Ik blijf het een plezant en creatief beroep vinden, ook al doe ik het inmiddels 30 jaar. Het is echt leuk als je je ervaring en knowhow kan doorgeven aan de volgende generatie. Mijn zoon staat immers in het atelier, terwijl zijn vriendin de toog voor haar rekening neemt. Mijn vrouw Christel en ik denken echter nog lang niet aan stoppen. We draaien hier met een enthousiast team en iedereen legt de lat hoog. Ik houd ook graag een vinger aan de pols in de bakkersopleidingen waar ik als jurylid de jeugd evalueer op hun kwalificatieproeven.

Uw bakkers-CV puilt uit van de awards en van de media-aandacht? 
Bart: Ha ja. Op de laatste award zijn we trouwens heel fier. Ik behaalde immers brons na Taiwan en Japan op de internationale bakkerswedstrijd Mondial du Pain, samen met mijn jong bakkerstalent Joran. We hebben ook een extra golden award voor beste ‘snacking’ product binnengerijfd, met een belegd broodje naar geheim recept. Door die dubbele prestatie mogen we België vertegenwoordigen op het WK in Shanghai. Daarvoor zijn we nu in volle voorbereiding met een uitgebreid team. Ik kijk er enorm naar uit want ik wil altijd winnen!

Wat maakt dat mensen in dichte drommen je bakkerij bestormen? 
Bart: Blijkbaar creëer ik dingen die mensen willen zien, hebben en opeten! Dat was zo met het befaamde belegde broodje, met de Belgische driekleurbroden op vorige EK’s en WK’s voetbal, de chocoladen Rode Duivels-figuurtjes, de chocoladen gouden medaille van Olympisch kampioen Greg Van Avermaet, de taarten met foto van Gouden Schoen Ruud Vormer bovenop… Je moet creatief blijven en kort op de bal spelen want hypes komen en gaan. Die ingesteldheid schept telkens nieuwe kansen en de voldoening is des te groter. We blijven immers een klein en ambachtelijk bedrijfje.

Welke rol speelt RES in uw bedrijfsvoering? 
Bart: Ik ben pas een dik jaar lid, maar ervaar RES nu al als een zeer interessante extra waar je geen bijkomende moeite moet voor doen. Uitgeven is geen enkel probleem. Ik ben momenteel bezig met de bouw van een privéwoning en RES-agent Rik, die ik trouwens al heel lang ken, zocht voor mij aannemers voor de afwerking en interieur. Ik heb ook een nieuw salon aan 50% aangekocht in Lichtervelde waar ik zonder RES nooit was geweest. Verschillende restaurants uit de streek halen producten in onze bakkerij. Op die manier hebben we al veel nieuwe klanten bereikt en zelfs al nieuwe vrienden gemaakt!

 

Bakkerij Sint-Anna
Zottegem
Bart & Christel Schelstraete-Cauwel
09 360 06 25
www.bakkerijsintanna.be
RES-lid sinds 2017
100% RES

RES gebruikt cookies om u online de beste ervaring aan te bieden. Door onze website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over cookies en hoe ze te beheren kijk dan op onze privacy- en Cookiebeleid of sluit en accepteer